fbpx

Mostovi

Autor TO Bar

O burnoj istoriji urbanog postojanja svjedoče i brojni stari kameni mostovi koji vjekovima spajaju obale rijeka.
Duž bujičnog vodotoka Rikavac i njegovih pritoka, koji su vjekovima stvarali probleme stanovništvu nizvodno, nalaze se čak četiri mosta. Po mišljenju struke i nauke, najljepši od svih barskih mostova je stari most u selu Turčini sa visokim i elegantnim lukom koji spaja 13.5 m udaljene obale. Stubovi mosta su u kamenitim liticama kanjona, a jedini otvor dug je 8.1 m. Most je služio za pješački i tovarni saobraćaj i širok je 2.3 m. Građen je od topljenog kamena nepravilnog oblika, dok je arhivolat urađen od pravilno tesanog kamena.
Ispod starobarske tvrđave, nizvodno od akvadukta, nalaze se dva manja kamena mosta, jedan dug 22 m sa tri polukružna otvora različite veličine (6.5, 2.5 i 1 m), sa širinom kolosijeka od 1.9 m.
Na rijeci Bunar nalazi se most dug 13.5 m, sa dva otvora od 6.3 m i 1.3 m.
Najveći kameni most na rijeci Rikavac zove se Velji most a izgrađen je u srednjem vijeku. Legenda kaže da su bujice stalno rušile drvene mostove, te da se jedan turski haračlija udavio u nabujaloj rijeci, a bisage pune zlatnika koje je uzeo od seljaka ostale su na konju. Od tih zlatnika sagrađen je čvrst i lijep kameni most. Nažalost, Njemci su ga srušili povlačeći se prema Skadru u noći 23/24. novembra 1944. god. Na njegovom mjestu sagrađen je novi most.
Kada je 1905. god. izgrađeno pristanište, Virpazar postaje najvažnija luka na Skadarskom jezeru. Na ovoj raskrsnici puteva na Skadarskom jezeru priroda se poigrala u najslikovitijem obliku, a da bi se ukrotila trebalo je sazidati više mostova. U Virpazaru postoje mostovi na rijekama Orahovštici i Virštici, po kojima se o ovom naselju i u pjesmama govori kao o varoši na tri mosta.
Čuveni Virski most na Limštici sagrađen je 1905, za vladavine knjaza Nikole. Narušio ga je zub vremena i početkom 2016. god. završena je rekonstrukcija, koja je takođe bila graditeljski poduhvat, jer je svaki kamen vraćen u prvobitni položaj i tako zadržana autentičnost i mosta i prostora Virpazara. Most je značajan kao saobraćajni čvor i za sva okolna naselja, ali i za međugranični region koji gravitira Albaniji. Ovaj most je nepokretno kulturno dobro Opštine Bar.
Virpazarski kameni mostovi, skladno uklopljeni u prirodni ambijent jezera, inspiracija su kako za umjetnike sa slikarskom paletom, tako i za sve brojnije posjetioce sa fotoaparatima.
Stari kameni mostovi na vodotocima oko Skadarskog jezera graditeljsko su umijeće lokalnih majstora klesara. Zidani najčešće tesanim kamenom, po istom zanatskom principu, mostovi su jednolučno svoltani sa ili bez ogradnog zida. Njihovu vrijednost i ljepotu karakterišu elegantni lukovi izvedeni besprekornom graditeljskom preciznošću nepoznatih neimara.
Vrijeme gradnje brojnih mostova sa sigurnošću se ne može odrediti. Građeni da premoste pješačke seoske staze na rijekama i potocima u zaleđu jezera, uglavnom su manjih dimenzija. Nalaze se u selima mliništima, u kanjonima rijeka Orahovštice (poput mosta Mare Neškove i Babinog mosta), Crmnice, u Limljanima i Godinju.

FaLang translation system by Faboba