a

Smještaj

Turizam

Začeci turizma na području barske opštine datiraju još iz XVIII vijeka kada su čari sela Gornja Brca i današnjeg Sutomora otkrile, ni manje ni više, nego mletačke kontese.
Blaga mediteranska klima, ljekovitost morske vode i pješčanih plaža, izuzetna arhitektonsko-ambijentalna cjelina ovog mjesta, palate urađene od kamena i kovanog gvožđa, nakon mondenskog svijeta sredine 18 vijeka, pružile su odmor prvim organizovanim grupama turista 1890. godine i, iz sadašnje Češke i Slovacke.
Početkom 20 vijeka, tačnije 1909. g., izgrađen je prvi turistički objekat u Baru, hotel “Marina” koji je služio za potrebe italijanske mornarice. Ovaj hotel imao je 60-ak različitih prostorija i bio je u funkciji do 1947. godine.
 Tridesetih godina izgrađeni su hoteli “Dekleva” i “Jugoslavija”. Dok je hotel “Jugoslavija” raspolagao samo sa dvije sobe, hotel “Dekleva” je imao 20 soba sa pogledom na more, salu, restoran, veliku baštu i terasu. To je zapravo bio hotel - sanatorijum čiji su gosti bili većinom iz Srbije.
Početkom 50-ih godina, smještajni kapaciteti bili su hotel “Rumija” (pređašnja “Dekleva”), hotel “Sozina” (nekadašnja škola), kao i nekoliko kampova u Sutomoru i Žukotrlici koje su naročito privlačili mlađu poulaciju ferijalce iz Srbije.
Izgradnjom pruge Bar - Titograd 1957. go­dine počinje razvoj vikend turizma, odnosno gradnja vikend kuća. U tom periodu gradi se i prvi društveni turistički objekat odmaralište Sindikata Crne Gore na čijem mjestu je napravljen hotel “Južno more”. U narednim decenijama, dolazi do ekspanzije u broju hotela (“Agava” 1966, “13 jul” 1966, ”Korali” 1969, “Nikšic” 1970, “Inex” 1971.).
Barska rivijera danas raspolaže sa oko 4000 smještajnih jedinica u hotelima, oko 2000 ležaja u turističkim naseljima, oko 1000 ležaja u odmaralištima i 25500 ležaja u privatnom smještaju .

ZA PREGLED HOTELA I PONUDE PRIVATNOG SMJESTAJA KLIKNI DOLJE>>

Turistička organizacija Bar © 2006 / webmasterc