Kad raskrilite kartu područja Bara, ukazaće vam se slika zlatnog triptiha u kojem su intarzirani najljepši dragulji prirode, ali i ljudskih tvorevina.

Taj prostor od 505 km² prirodne površine, toliko je bogat u svemu što traži savremeni turizam, da je bez premca. Bogat je, jer ga je priroda obdarila geografskim atributima tražeći da iz svoje utrobe iznjedri ono što je najljepše, i da sve to preda ljudima na uživanje i korišćenje.

Cijelo ovo područje okruženo je vodenim površinama, pa se kopno prirodno ugnijezdilo između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Između ta dva vodena prostranstva uzdignuta je planina Rumija. Prema moru blago se pružaju ziratne površine sa dosta izvorske vode, polja koja donose bogate plodove mediteranske flore i poljoprivrednih kultura, dok je nešto oštriji i prisojniji pad prostora prema Skadarskom jezeru pogodan za stočarstvo, vinovu lozu, lov i ribolov.

Najljepše plaže stvarane su vremenom na uviru rijeka i potoka u more, pa tako imamo plaže drobnog pijeska i plaže nešto krupnijih granulacija. Atributi koje su sami posjetioci dali našoj obali dostižu kvalifikative u najljepšem značenju (Zlatna obala, Biserna obala, Crvena plaža, Val maslina itd.).

Sunce, morska voda, toplo zračenje pješčanih plaža, čine onaj blagotvorni skup elemenata koji daju mora mediteranskog basena, koja su uvijek bila meta drevnim osvajačima, ali i osvajačima modernog doba - turistima.

U zaleđu skoro svake plaže nikli su mali gradovi kuća za odmor, vila, hotela, restorana, što sve zajedno čini ambijent turističkog područja Bara upečatljivijim.

Između staroga dijela grada i moderne luke, sa arhitekturom različitih stilova i modernih skverova, šetališta, širokih bulevara ukrašenih mediteranskim rastinjem, palmama, borovima, leandrima i agavama, smješten je Bar, novi grad koji se neprestano gradi i razvija.

Veliki ratovi u istoriji vodili su se zbog ljepote, kao Trojanski rat zbog čari lijepe Jelene. Istoričari nijesu nikada eksplicitno rekli da su se veliki ratovi vodili i zbog ljepote prostora. Tako je i područje Bara bilo vjekovima na ,,karti pohlepe“ raznih osvajača (Vizantinci, Mlečani, Turci...) koji su donosili i svoju vjeru i kulturu, a bili i graditelji ovog prostora, o čemu ima mnogo arheoloških i drugih značajnih spomenika.

Neprolazna ljepota barskog područja, njegovih obala, vodenih površina, blage klime, pješčanih plaža, mediteranskog bilja, kulturno-istorijskih spomenika, kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija i sadržaja – razlozi su da dođete, otkrijete sve te ljepote i uživate u njima.