Dvomotorni bombarder...

Nalazi se nadomak Čanja, u pijesku na dnu dubine 54 metra, gdje je još uvijek stanište desetinama jastoga i pagrova. Ovu olupinu je dosad posjetio mali broj ronilaca, okupljenih na specijalizovanom ronilačkom brodu ,,Down under“. Nedavno je utvrđeno da je riječ o njemačkom dvomotornom srednjem bombarderu iz II svjetskog rata “junkers ju 88“ koji je opsluživala četvoročlana posada.  

Vide mu se jasno oba krila bez oznaka, dugačka 5-6 metara, jedno je žute boje, kao i dva motora. Propeleri se ne vide, izuzev malog dijela elise. Kuriozitet je da je avion ostao čitav, da se nije raspao, pa se pretpostavlja da je prije potonuća pilot uspio da spusti avion na morsku površinu. Avion je na velikoj dubini i dostupan samo veoma iskusnim, tehnički opremljenim roniocima - rekreativni i ronioci ispod ,,tri zvjezdice“ ne treba ni da pomišljaju na obilazak aviona, jer je dubina opasna.

Barsko podmorje krije još nekoliko atraktivnih hidroarheoloških lokaliteta koji su na veoma velikim dubinama. 

Riječ je o amforištima iz III v. p. n. e. i II v. p. n. e. kao i o potopljenom jedrenjaku iz 18. vijeka sa dva pramčana topa, koji se nalazi ispred Bigovice. Od novijih nalazišta, duboko pod vodom nalaze se američki bombarder B-25, te po jedan njemački ,,meseršmit“ ME109 i jedan britanski ,,spitfajer“, oboreni u II svjetskom ratu nadomak Bara.